Transport af hest

 At rejse med din hest, er enten fordi det er en nødvendighed – for eksempel et besøg ved dyrlægen eller hestehospitalet – eller blot for fornøjelsens skyld til konkurrencer, ferier eller noget helt tredje. Det vigtigste er at hesten ankommer i samme form og tilstand, som den forlod stalden. Derfor er det vigtigt, at du som hesteejer, sørger for den rette beskyttelse til din hest under transporten.

 

Hvad skal du være opmærksom på under transport af hest?

Når man skal transportere en hest, er der mange elementer du skal være opmærksom på.
Det er for eksempel elementer som stress, varme, væske og muskelspændinger, som kan have en stor betydning for din hests præstation eller trivsel – både under- og efter transporten.

Et valg af trailer, foder og tilskudsprodukter kan afbøde nogle af de problemer du kan støde på under transport.

 

Undgå afmattelse i transporten

En simpel ting, for os som hesteejere måske, som flytning af hesten, har en fysisk påvirkning på hestens krop og især ben og led er udsatte.

Det er en fysisk krævende opgave for hesten, da den bliver påvirket af kørslen og hele tiden skal være opmærksom og tilpasse sin fysik for at holde balancen.

Ønsker du at give din hest en stressfri og behagelig transport som muligt, er det vigtigt at vælge en god stabil hestetrailer med en effektiv velaffjedret undervogn og med god plads til hesten, så den føler plads nok.

 

Væske og elektrolytter

Når du transporterer din hest, er det vigtigt, at du er opmærksom på at den får nok væske og elektrolytter, især hvis der er varmt.

Du kan her se en tabel, hvor meget hestens væskebehov går op, når det både er varmt og hesten trænes.

Heste kan svede meget under transport, og det kan for eksempel være på grund af stress – i den forbindelse vil hestens væskebehov også stige.

 

 

Hest i:

 

Vandindtag pr. 100kg kropsvægt

 

 

Gennemsnitligt vandindtag pr. dag for 500kg hest

 

 

Svedtab pr. time ved træning

Vedligehold 20Cº

 

5 liter

 

 

21-29 liter

 

Vedligehold 30-35Cº

 

9,6 liter

 

 

42-54 liter

 

Moderat træning 20Cº

 

8,2 liter

 

 

36-46 liter

 

6-7 liter

Moderat træning 30-35Cº

 

16,4 liter

 

 

72-92 liter

 

10-15 liter

 

Er en hest stresset, kan den nægte at drikke, og dermed er der en øget risiko for dehydrering.

Dehydrering kan opstå, når hesten har tabt 6-7% af kropsvægten i væske – for en hest på 500kg vil det være et tab på 30-35 liter væske.

Derfor anbefales der ekstra tildeling af elektrolytter til din hest under transport, for at stimulere hestens drikkelyst – især hvis hesten har svedt meget og ikke fået drukket nok væske.
Det gode ved elektrolytter er, at det kan ikke lagres i kroppen – derfor udskilles de, hvis de ikke bliver brugt og derfor kan du ikke give hesten elektrolytter på forhånd.


Vi har i HesteHusetHusted elektrolytter fra Statera og Krafft. Derudover kan du også købe mash som indeholder elektrolytter.

 

Energi til turen

Inden hesten skal transporteres, er det godt at give den et måltid mash – lunt vand, hvis der er koldt, og koldt vand, hvis der er varmt. I mashen må der gerne være tilsat fibre, da fibre er med til at holde på væsken i hestens tarmsystem og kan dermed medvirke til at holde hesten hydreret i længere til.

Her anbefaler vi Sensitive Mash fra Krafft eller Speedy Mash Fibre fra Spillers.

 

Muskulatur, afspænding og restitution

Ikke alle heste er afslappede under transport – nogle stresser mere over det end andre. Mange står og spænder, både på grund af stress, men også fordi de skal holde balancen. Derfor kan hestene ofte godt ankomme til destinationen med en stram og spændt muskulatur.

Hertil kan Joint N’Mobility fra Statera eller M Fit fra NAF anbefales. Joint N´Mobility er et produkt som er med til at støtte strukturern af brusk, sener og andre bindevæv. M Fit er et produkt som er med til at optimere vedligeholdelsen af sunde muskler, samt det er med til at øge fleksibiliteten.

 

Stress og nerver

Har du en hest som stresser under transport, vil den have gavn af noget beroligende. Enten kan du vælge at give den et tilskudsprodukt op til den skal transporteres – hertil ville Stress Relief fra Krafft være en mulighed. Derudover er der også Stay Calm fra Statera eller Magic fra NAF.

Ønsker du noget med hurtig effekt, så kan Stay Calm fra Statera fås på sprøjte og skal blot gives 1-timer før ønsket effekt. Det samme er gældende for Magic fra NAF, som skal gives 1-1,5 time før ønsket effekt.

 

Tryg transport, for både dig og din hest

Trygheden i transporten er meget mere end bare trailerens sikkerhed som bremser og konstruktion. Hesten er et følsomt dyr og har brug for en så komfortabel og rolig transport, som overhovedet muligt.

Nogle af de ting, som er værd at overveje i forhold til transporten, er trailerens åbninger, lysindfaldet og i hvor høj grad der er naturligt lys i traileren, samt hvor meget plads der er til din hest og om den har bevægelsesfrihed. Alt helt fra læsning i trailer til komfort under kørslen er alt afgørende for hestens mentale velbefindende og stressniveau.


Andre blogs

Se alle
Giftige planter
Blog - Horsemanship