Guide til glidetøjler

Glidetøjler - eller hjælpetøjler og chambon, som de også kaldes, hjælper med at få hesten i korrekt holdning under ridning og longering, men der er både fordele og ulemper ved at bruge hjælpetøjler.

Her kan du blive meget klogere på glidetøjler og hvornår du må bruge dem.  


Hvad bruger man glidetøjler til?

Tøjlen er et essentielt element, når der skal skabes den bedste og mest stabile kommunikation mellem hest og rytter. Både hjælpetøjler, glidetøjler og chambons hjælper hesten i holdning ved at være aktive i bidringene, og dermed i hestens mundvige, og er et hjælpemiddel i træningen, mere end det er en permanent indsats.  


Glidetøjlen kan bruge til den daglige træning af ungheste, hvor du gerne vil træne runding, balance og form hos hesten. Glidetøjlen bruges til at få hestens nakke til at sænke sig og løfte ryggen mere. 



Hvordan må man bruge glidetøjler?

Hjælpetøjlen anvendes ofte som en midlertidig hjælpemiddel til at få hesten i gang med korrekt form og er ikke nødvendig at bruge, når hesten først har den korrekte holdning. Ved glidetøjler har du den samme tøjleføring, som du har ved dobbelt tøjleføring (kandar). Glidetøjlen fungerer ved at sættes fast ved sadelgjorden - mellem hestens forben eller på siderne af gjorden. Herefter fører du tøjlen genne bidringene - og til din hånd.


Det er vigtigt, at du anvender glidetøjler med stor forsigtighed. Du må fx ikke stramme tøjlen for hårdt, da det kan tvinge hesten bag lod og dermed i forkert holdning. Hvis du ikke selv har prøvet at ride med glidetøjler, så anbefales det, at du får hjælp af en erfaren person, så I sikrer jer bedst komfort hos hesten.  


Fordele og ulemper ved glidetøjler og hjælpetøjler

Hjælpetøjlen er fordelagtig at bruge, hvis du gerne vil vise hesten den helt rigtige holdning og fremme en god coremuskulatur. Desuden kan hjælpetøjlerne også være gode at hive frem ved genoptræning af hesten, som muligvis har stået stille en rum tid, som har brug for core-øvelser. Husk, at et genoptræningsforløb bør ske under korrekt vejledning fra eksperter eller andre kyndige. 


Men hvis hjælpetøjlen ikke umiddelbart hjælper, så kan det godt være, du skal forsøge dig med en anden metode. Hvis der lægges et stort pres på hestens mundvige, kan du nemlig risikere at hesten spænder så meget, at den forplanter sig i kæbeleddet, da nakken tvinges tilbage med tøjlen. Spændingerne kan i værste tilfælde udvikle sig til en overspænding i ryggen.  Det kan føles ubehageligt og være usundt for hesten - og det vil også potentielt udfordre hestens balance. Derfor bør du også benytte glidetøjlerne i et begrænset omfang. 


Chambon til longering

Skal du i stedet træne hesten til longering, så bør du i stedet anvende en Chambon eller indspændingstøjler, som vil få hestens nakke frem og ned. Her kan du også gå efter en elastisk chambon, som er mere simpel end glidetøjlen. 


Find den helt rigtige glidetøjle hos Hestehuset Husted

I vores udvalg af glidetøjler og hjælpetøjler hos Hestehuset Husted finder du hjælpetøjler, som kan indstilles på mange forskellige måder, men også chamboner, som er idelle til ungheste eller voksne, stive heste. 


Vores glidetøjler findes kun i den allerbedste kvalitet, som er lækre og gode, og som holder i lang tid. Du kan finde frem til den helt rigtige glidetøjle i vores udvalg,  alt efter din smag og farve - men tøjlen skal selvfølgelig også passe til din hånd, uden at den bliver ubehagelig at holde om. 


Se vores store udvalg af tøjler og hjælpetøjler her



Er du i tvivl om, hvilken hjælpetøjle du skal vælge til dig og din hest - så er du meget velkommen til at kontakte os og få kyndig og kvalificeret rådgivning til valg af den rette tøjle. 


Andre blogs

Se alle
Giftige planter
Blog - Horsemanship