Guide: sådan beskytter du din hest mod insekter

De lune og varme måneder kan være en fryd at have hest i. Man behøver ikke pakke sig sådan ind, man undgår mudder over det hele og hesten kan måske slippe for at have dækken på. Men…med varme og fugtigt vejr kommer der også insekter. Insekterne går oftest til angreb på levende væsner, såsom os selv, men altså også vores heste. Hestene kan derfor få diverse insektbid, kløe forårsaget af insekter samt infektioner og betændelse i øjnene også forårsaget af insekter. 

Er din hest plaget af insekter, er der mange muligheder for at beskytte den mod dem. Læs med her og bliv klogere på hvordan! 


Insektbeskyttelse til hest: det kan du gøre

Fluemaske

Til beskyttelse af hestens hoved er det oplagt med en fluemaske. Fluemasker kan både fås med- og uden øre, samt de kan fås med- og uden mulebeskytter. Maskerne er nemme at holde rene, hvilket er en stor fordel, især hvis den er med mulebeskyttelse, da man ikke ville kunne undgå det bliver beskidt, når hesten pruster. Derudover er de med til at beskytte hesten mod insekter og UV-stråler. Maskerne kan fås i forskellige stile, farver og mønstre.

Er du ikke så meget til en fluemaske til hele hestens hoved, og er hesten ikke så plaget af insekterne, udover omkring øjnene, hvor de sætter sig, så er fluepandebåndet måske mere det rette for din hest. Der er et pandebånd, som bare fastsættes til grimen, og så er der frynser som hænger ned ad hesten hoved, og dermed er med til at beskytte hestens øjne mod insekterne. 

Ligesom du kan få fluepandebånd i stedet for en hel fluemaske, har du også mulighed for at få en mulebeskytter separat. Den er både oplagt under ridning og på fold. Den er nem at fastsætte til både grimen og trensen. Mulebeskyttere kan også fås både med- eller uden UV beskyttelse.

Er din hest også plaget i hovedet under ridning, kan du med fordel anvende en hut. En fluemaske er ikke så praktisk at bruge under trensen, så her er hutten et godt alternativ. Den er med til at holde din hests ører beskyttet, og så beskytter den ovenikøbet mod unødig støj, hvilket er helt perfekt til de lyd-sensitive heste. 

 

Insektdækken

Til beskyttelse af hestens krop, er insektdækkenet utrolig godt. Det kan både fås med- og uden hals. Insektdækkenet beskytter hesten mod insekter og UV-stråler, når den er på fold, samt det er med til at holde hesten ren. Dækkenet skærmer for insekterne. Insektdækkener kan også fås i forskellige slags og med forskellige mønstre. Du kan få et helt basalt insektdækken som er uden hals eller maveklap - disse er primært til heste, som er mildere eller moderat plaget af insekterne. Har du derimod en hest, som er meget plaget af insekterne, anbefaler vi dig et insektdækken, som har hals og maveklap. Maveklappen er god, fordi den dækker hele maven, og insekterne kan dermed ikke komme ind under. 

Nogen heste lider af sommereksem. Sommereksem opstår på grund af en allergisk reaktion af mitternes spyt, og optræder hyppigst som en hudlidelse på man, ryg og halerod. Mange heste kløer også når sommereksemen rammer dem, og der findes pleje- og tilskudsprodukter til kløen. Vi anbefaler især disse produkter:

  • D-Itch Supplement, som er et tilskudsprodukt. Det er med til at bekæmpe hudsygdomme, og indeholder urter og nærringsstoffer som understøtter hestens hud indefra. 
  • No Rub, som er et plejeprodukt til kløe i man og hale. Det er nemt at anvende, da det bare dryppes direkte på det angrebe sted og masseres ind. 
  • Bio Skin Oil, som er med til at genoprette beskadigede hudområder og stimulerer hårvæksten på skaldede pletter. Plejeproduktet er med til at lindre generende kløe.  
  • Skin Lotion er også et plejeprodukt mod kløe og irritiationer i hestens hud. Skin Lotionen er med til berolige huden samt regenerer den efter en udsat periode. Derudover er den også med til at forebygge mod eventuelle udbrud igen. 
  • Salve kan også bruges til at berolige og pleje kløende og irriteret hud. 

Sidst men ikke mindst, findes der også en D-Itch Skin Spray, som du sprayer på de irriteret områder. Denne spray er med til at berolige og reducerer den kløende fornemmelse ved hesten.

 

Insektspray til heste

Derudover er det også en god ide at anvende fluespray, når insekterne begynder at komme. Fluespray er en nem måde, at holde fluer væk fra hesten på. Fluespray kan fås i mange forskellige typer og mærker. Det er dog vigtigt at læse instruktionerne i hvordan fluesprayen anvendes, inden den tages i brug, da nogle kan være noget harske og skadelige. 


Er din hest plaget af insekter?

Myg, fluer, hestebremser, mitter og hvepse er den typiske årsag til alvorlige skader på hestene, når insekterne begynder at komme. Når vejret skifter fra regn og kulde til varme, er invasionen af myg og mitter allerværst, så her skal du være ekstra opmærksom på din hest. 


Når mitter angriber hesten kan det påvirke deres blodcirkulation og det kan føre til skader på hjertemuskulaturen og kraftige blodtryksfald. Nogle heste, især islandske heste, er særligt følsomme over for visse mittearters spyt. Hesten får kløe og hudirritationer på manken og ved haleroden og gnider sig derfor op ad alt de kan, hvilket fører til sår. Derfor er det altså vigtigt at beskytte hesten mod mitterne.Myg er også en irritation for hestene, men de er ikke så slemme som mitterne.

Der findes flere fluearter, som generer hestene - enten fordi de slikker, bider eller stikker. Der er for eksempel: 

  • Stikfluen, som stikker for at suge blod. Fluens spyt kan medføre allergi hos hesten
  • Stuefluen, som slikker blod og tårevæske i sig. Den ligger æg i gødning, og kan sprede habronema-larve, som kan forårsage sommersår
  • Lusefluer, som suger blod. Den irriterer hestene ved at kravle rundt især omkring halroden og mellem bagbenene. 
  • Hestebremsen, som lægger æg på hesten hov og forben. Som regel generer det ikke hesten, før æggene klækkes og det forårsager kløe for hesten. Kløen får hesten til at bide i sig selv, og dermed får hesten larverne i sig. Larverne udvikler sig til indvoldsparasitter i løbet af nogle måneder og sætter sig på indersiden af mavesækken. For at fjerne parasitterne bør man give hesten en ormekur. 


Køb alt dit rideudstyr hos Hestehuset Husted

Vi håber, at du er blevet meget klogere på, hvordan du beskytter din hest optimalt mod insekter, når det varme og fugtige vejr kommer. Heldigvis kan du finde alt det essentielle hos os, hvor vi sørger for bredt udvalg, skarpe priser og hurtig levering.

Vi har alt til både hest og rytter, så når du skal bruge noget nyt rideudstyr eller tilbehør til din hest, kan du regne med os.

Hvis du mangler rådgivning og vejledning i valg af insektbeskyttelse og andet udstyr, er du altid velkommen til at besøge vores fysiske butik eller give os et kald på +45 22 60 00 85, så du ender med at vælge det helt rigtige.

Vi vil nemlig altid gerne give vores kunder den bedste oplevelse, når de handler hos os. Derfor glæder det os også at se, at vores kunder giver os en fremragende rating på Trustpilot.


Andre blogs

Se alle
Giftige planter
Blog - Horsemanship