Alt, hvad du skal vide om sporer til din hest

Som rytter er det vigtigt at have det rette udstyr, så vi sørger for at hesten har det komfortabelt. Hestene er dyr, vi skal passe på og behandle ordentligt, da det er etisk korrekt, og vi på den måde kan få hesten til at præstere, som vi ønsker. Derfor er det også vigtigt at bruge de forstærkende hjælpemidler som pisk og sporer korrekt, så hesten ikke bliver irriteret eller får ondt. 

Hvilke sporer skal jeg bruge til min hest?

Når man skal vurdere, hvilke sporer man skal bruge på sin hest, er det vigtigt at kigge på sig selv som rytter inden. For at man kan bruge sporer korrekt, er det nemlig vigtigt, at man har fuldstændig kontrol over sin egen krop, og de signaler man giver hesten. 


Det nytter ikke noget at have sporer på, hvis man unødigt kommer til at sidde og prikke hesten i siden med sporerne. Sporene skal nemlig være til hjælpe og ikke til gene for hesten.


De blideste sporer er det korteste sporer, og er derfor gode til en start, når man kan holde sine ben helt roligt under træningen. Hvis man er langbenet kan man med fordel bruge længere sporer eller sporer der går en smule op ad. Hvis hesten er meget sløv, kan man med fordel bruge hjulsporer - men dette kan være en noget hård sporer, hvis man ikke bruge den korrekt. Hvordan bruger man sporer?

Når du med god samvittighed kan sige, du er klar til at bruge sporer, skal du også vide, hvordan du bruger dem korrekt. 


Sporerne spændes fast om støvlen, og fungerer som en forstærkende hjælp for din schenkel. Du må aldrig misbruge hjælpen fra sporen, ved for eksempel at sparke hesten i siden med dem, da du i værste tilfælde kan komme til at prikke hul på hesten. 


Det er vigtigt at fjerne sporen fra hesten, når du får den ønskede virkning, da hesten tager det som ros og dermed forstår signaletHvorfor ride med sporer?

Det kan være en god ide at ride med sporer, da de, når de bruges korrekt, kan give et meget præcist signal. Man behøver derfor ikke bevæge schenklen meget for at hesten forstår signalet. Dette giver altså større mulighed for at arbejde med en selv og ens egen opstilling. Derfor kan sporer være utrolig nyttig.


Derudover kan sporer selvfølgelig også være en stor hjælp, hvis hesten er sløv for schenklen.Hvor lange sporer må man ride med på pony?

Hvis man skal starte stævne med sporer, er det nyttigt at vide, hvor lange sporerne må være. Der er nemlig regler for dette til stævner. Hvis man rider ponyen, må sporerne maks være 2 cm lange. 


Ved hest er der ikke nogle regler om længden på sporerne. Er det etisk korrekt at bruge sporer?

Det er altid spørgsmålet, om de forstærkende hjælpemidler som sporer er etisk korrekt at bruge. 


Hvis man som rytter misbruger de forstærkende hjælpere, er det uetisk at bruge dem, da det kan gøre meget skade på hesten både fysisk og psykisk. 


Men bruger man dem ordentligt og med fokus på hestens komfort og velvære, er det etisk korrekt at bruge sporer. Køb alt dit rideudstyr hos Hestehuset Husted


Vi håber, at du er blevet meget klogere på, hvilke sporer du skal bruge og hvornår. Heldigvis kan du finde alt det essentielle hos os, hvor vi sørger for bredt udvalg, skarpe priser og hurtig levering.


Vi har alt til både hest og rytter, så når du skal bruge noget nyt rideudstyr eller tilbehør til din hest, kan du regne med os.


Hvis du mangler rådgivning og vejledning i valg af udstyr, er du altid velkommen til at besøge vores fysiske butik eller give os et kald på +45 22 60 00 85, så du ender med at vælge det helt rigtige.


Vi vil nemlig altid gerne give vores kunder den bedste oplevelse, når de handler hos os. Derfor glæder det os også at se, at vores kunder giver os en fremragende rating på Trustpilot.


Andre blogs

Se alle
Giftige planter
Blog - Horsemanship